TOKYO ÅR NOLL Första boken i Tokyo-trilogin

Apr 24th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till Tokyo år nollAv David Peace
Tokyo Year Zero 2007
Översatt av Peter Smuelsson
Coltso 2012
ISBN 978-91-86437.62-6, inb, 399 sid.

Romanen  utspelas i Tokyo under ett par veckor i augusti 1946. Vi får följa en polis under utredningen av ett kvinnomord. Snart visar det sig att detta  är det senaste i en rad mord. En seriemördare har varit verksam en längre tid men undgått att avslöjas, troligen beroende på att samhället fungerar illa efter kriget.

I sin ambition att få läsaren att förstå  hur japanerna uppträder mot varandra får romanfigurerna ideligen buga sig, be om ursäkt, vilket blir tjatigt.

David PeaceFörfattaren har valt att återge ljud med japanska onomatopoetiska ord: dunkande med ”ton, ton” o.s.v.  Dessa ord förklaras i ”Ordförklaringar” på slutet; vissa fastnar eftersom de förekommer så ofta, andra glömmer man, och får slå upp igen flera sidor senare.

Ofta tappar jag tråden eftersom det är så mycket miljö- och tidsfärgande detaljer. Visst känner man trängseln på tåget, den heta, fuktiga augustivärmen, huvudpersonens besvärande eksem. Men tyvärr bidrar dessa beskrivningar till att handlingen blir svårare att hitta tillbaka till.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22