TJUVARNAS MARKNAD

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Jan Guillou
Pirat 2004

Guillou introducerar i denna, nästan 400 sidor tjocka roman polisintendent Ewa Johnsen och hennes medhjälpare som tvingas utreda en rad inbrott hos den ekonomiska överklass som brukar tillbringa kvällar och nätter på krogarna kring Stureplan tillsammans med yngre medlemmar av kungahuset. Från början får man lätt för sig att detta ska bli en spännande kriminalroman, inte minst då Erik Ponti (från Ondskan och Hamiltonromanerna) och polisen Anna Holt (som han brukar dela med Leif G. W. Persson) dyker upp. Men det visar sig att de bara har biroller.

Det är på ytan en roman om brott men Guillou vänder på steken och förvandlar alltsammans till en giftig indignationsroman, skriven med överdådigt gott humör. Han vilar inte på hanen när han visar upp de rika och deras lata barn, deras nycker och självbelåtenhet.

Tjuvarnas marknad är en mycket rolig bok, underhållningslitteratur av potentaste slag. Det enda som man kan fundera över är om inte Guillou tagit i så att han nästan spräcker byxorna och lägger läsarens breda leende som ett täcke över den politiska tanken.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22