TJUSAS … ELLER SPRING FÖR LIVET

May 10th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till Tjusas... eller spring för livetAv Novellmästarna. Tio noveller skrivna av: Ulf Durling, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Björn Hellberg, Niki Loong, Bodil Mårtensson, Helena Sigander, Ulla Trenter, Cecilia Wennerström
Wela Förlag, 2014
ISBN 978-91-87711-07-7, 94 sidor, ebok

Andra samlingen under Novellmästarnas 10-årsjubileum heter Tjusas … eller spring för livet.

Den första novellen är skriven av Ulla Trenter och heter Listig som en orm. Ett förhållande i döende och en man och en kvinna som sliter på varandra. Ormfobi och slugsvamp som vapen. En välskriven roman med mycket person- och naturskildring. Underhållande.

Den andra är skriven av Bertil Falk: Bergtagen. Att nämna erfarna författares och skribenters språkbruk känns inte riktigt bra för en mindre erfaren amatör. Emellertid inleds den här novellen med ett omständligt språk som inte lockar till fortsatt läsning. Dessvärre förbättras inte språkbruket och tar bort en del av läsglädjen.

Novellen handlar om fyndet av ett lik samt lösningen av en mordgåtan. Upplösningen har sin knorr även om den verkar tillrättalagd.

Den tredje är av Kjell E. Genberg och heter Den äkta kärleken. En föredömligt kort novell med lättläst språk om en man och hans livskamrat. Om lyckan av att vara älskad. En knorr med ett stort leende. En knorr som överraskar.

Fjärde är av Cecilia Wennerström, Mönster. En lång fantastiknovell om planeten jordens framtid. Jorden är mål för övertagande av arter från fjärran solsystem och om jordens räddning.  Välskriven och underhållande förutsatt att läsaren gillar genren.

Den femte heter Den drunknande och är skriven av Björn Hellberg. En föredömligt kort novell om en stöld på ett antikvariat. En övernaturligt skriven knorr.

Den sjätte är skriven av Bodil Mårtensson och heter Jungfrun och lejontassarna. Lättläst om brott i det tysta. Tre kvinnor har försvunnit. Varför och hur vet ingen. Berättelsen är delvis förutsägbar, dock inte knorren.

Den sjunde novellen är skriven av Kjell E. Genberg.  Ormen handlar om ett par vars förhållande är gånget långt ned i utförsbacken. En orm figurerar i dramat. Oväntat slut.

Den åttonde är av Niki Loong. Malmbergakalle handlar om en man med övernaturliga gåvor. En spännande personskildring av en ovanlig människa.

Nummer nio är skriven av Ulf Durling och heter Ett fall för Oalf. Om en kvinna och hennes hund Sessan som ingriper på oanat sätt i ett stormigt förhållande. En pinne har en avgörande roll.

Tionde och sista är av Helena Sigander,  Sista chansen, ännu ett bräckligt familjeförhållande. En katt med hjärna stor som en ärta spelar huvudrollen i ett sällan skådat drama. Underhållande, spännande och rolig.

En novells längd är lagom som nattfösare. Mer än en novell innan sänglampan släcks är överflöd.

SUNE E. OLSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22