TJUGO ÅR TILL DIG

Jul 10th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till Tjugo år till digAv Anna Lönnqvist
Ordberoende Förlag, 2016
ISBN 978-91-87595-26-4, 291 sidor

Detta är en bok om livet och människors gnissel mot varandra och läsningen av den gjorde mig varm ända in i själen trots att jag bor i södra Sverige och aldrig besökt fjällen och de klara sjöarna i trakterna runt Abisko. Nu är jag lockad att göra även detta.

Huvudpersonen Linn, som längtar så mycket efter ett barn att hon inrett sig bostad i huvudstaden efter sin längtan, har en skakig tid med ett dödfött foster bakom sig när hon fattar beslutet att lämna huvudstaden och ge sig av till Lappland.

Anna LönnqvistHon är inte den enda som flyr till annan ort för att finna sig själv. Det gör också Joel som svikits av flickvännen och tagit jobb på fjällstationen i Abisko där han lever livets glada dagar med arbetskamraterna men inom sig känner att det inte är så han vill leva.

När Linn och Joel möts visar det sig att de har ett förflutet ihop – ett kort möte på en stökig universitetsfest för tjugo år sedan – något Joel minns mycket väl till skillnad mot Linn. Obearbetade känslor flödar upp mot ytan liksom frågor som kräver att få svar. I botten ligger den längtan som finns hos oss alla och som Anna Lönnqvist sätter fingret på i denna vackra, perspektivrika och verkligt trovärdiga berättelse.

Anna Lönnqvists bakgrund från Luleå, där hon föddes 1973, gör att hennes miljöskildring känns självupplevd och äkta. Hennes beskrivning av de mäktiga fjällen, den rena luften och en omgivning som i sig självtycks ha en förmåga att läka sargade själar är imponerande.

Hennes tjugo år i Stockholm med man och barn har inte förmörkat synen på ungdomens landskap.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22