TJOCKARE ÄN VATTEN

Apr 28th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Tjockare än vattenAv Mark Billingham
Bloodline 2009
Översättning av Jan Malmsjö
Minotaur 2009

Mark Billingham arbetade som en framgångsrik stand up-komiker. Är osäker om Billingham tagit med sig något av denna scenvana till det han gör nu på heltid: Skriver kriminalromaner. Och han gör det senare minst lika lyckosamt.

En död kvinnokropp hittas i en lägenhet i norra London. I den dödas hand finner kriminalkommissarie Tom Thorne blodstänkta plastbitar som tycks komma från en röntgenbild. Det visar sig att offrets mamma mördades för femton år sedan av en seriemördare, Raymond Garvey. Han dödade sju kvinnor. Ett rättsfall som uppmärksammades mycket.

Tom Thorne finner, då ytterligare kroppar hittas, ett samband mellan Garveys offer och de aktuella mördade personerna. Thorne måste antingen få fatt i mördaren så snabbt som möjligt eller se till att ett antal individer, som han inser står på mördarens lista, får polisbeskydd.

Tjockare än vatten är en ruggig historia, men skickligt berättad av Billingham. Ofta brukar kriminalförfattares verk dala i kvalitet efter ett antal böcker med samma huvudperson. Det här är den åttonde boken om Tom Thorne  och frågan är om inte Mark Billingham skriver bättre och bättre. Onekligen hör han till Englands mest uppburna deckarförfattare som Peter Robinson med flera.

LENNART HÖGMAN

Mark  Billingham. Foro Charlie Hopkins

Mark Billingham. Foro Charlie Hopkins

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22