TIO DAGAR I FREDRIKSHALD

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Björn Holm
Wahlström & Widstrand 2000

Björn Holm har tidigare fått stort beröm på dessa sidor och det finns ingen anledning att ändra på betyget. Denna spännande och faktaspäckade roman om händelserna som ledde fram till den svenska stormaktstidens fall är en fristående fortsättning på Holms tidigare romaner med karoliner i huvudrollerna.

Här är det Norge som ska intas, för Karl XII har insett att av väldet återstår endast Sverige, och för honom räcker inte det. I och kring Fredrikshald i Norge samlas folk från hela världen, eftersom det Karl XII gör har bäring lite här och var. Bland dem som dyker upp är Peter Rosenthal med vacker fru Catherine (tidigare beskrivna i Holms romaner) för att hjälpa den vackra och kloka Salamander att kräva in konungens väldiga skulder från tiden i Bender.

Det blir spännande, i synnerhet som här också dyker upp en Schakalentyp på hemligt uppdrag. Alla vill inte krig år 1718. Som DAST tidigare skrivit: det är få som likt Björn Holm får fart på en komplicerad berättelse i historisk miljö.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22