TIMGLASET

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Julie Parsons
The Hour Glass 2005
Översatt av Gertrud Hemmel
Bonniers 2005

För tio år sedan fick Nya Zeelandfödda irländskan Parsons ett genombrott med sin psykologiska thriller Mary Mary som kom på svenska fyra år senare. Timglaset är hennes sjätte i svensk översättning, vilket kanske säger något om hennes författarkvaliteter. Det är en mycket välskriven och spännande kriminalroman om hur några enkla och tillfälliga misstag frambringar katastrofer.

Det handlar om änkan Lydia Beauchamp som lever sitt åldringsliv i en herrgård bakom höga, stängda grindar. Hos henne dyker den unge främlingen Adam Smyth upp och blir hennes kontaktperson till världen utanför murarna. Att Adam just kommit ut från en vistelse bakom helt andra murar blir nästan en grimas. Han visar sig vara mycket tjänstvillig men på ett psykopatiskt sätt spinner han en väv av sanning, lögner och ondska. Allt mynnar ut i ett hämnddrama där klasskillnader och släktskap är av stor betydelse.

Man märker att Julie Parsons har en gedigen sociologisk kunskap parat med erfarenheter från media, något som får henne att skriva med mycket driven dramaturgi.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22