TILLSTÅNDET

Jul 6th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till TillståndetAv Joshua Ferris
The Unnamed 2010
Översatt av Ylva Mörk
Natur och Kultur 2011
ISBN 978-91-27-12173-7, 312 sid

Ferris skriver omständligt och repetitivt om att det inte är lättare att vara rik och sjuk än, som malisen påstår, att vara fattig och sjuk.

Sjukdom kan i och för sig få en människa att bära sig konstigt åt, men jag grunnar lite över vad det kan vara för åkomma (fysisk eller psykisk) som får en människa att försöka få lindring genom att nattetid planlöst vandra i bitande kyla. Det är frustrerande för patienten och lika frustrerande för läsaren.

Det blir segt och enerverande och de avsnitt som engagerar ligger långt från varandra.

Joshua FerrisTydligen ska romanen handla om skillnaden mellan att vara sin kropp eller att bara ha en kropp.

Huvudpersonen Tim får verkligen veta att hans kropp struntar i att samarbeta med hans vilja. Den vill bort från allting och tvingar honom att vandra. Till råga på allt är hans hustru Jane i klimakteriet med allt vad detta innebär, medan Becka, dottern, lider av fetma.

Romanen har fått goda vitsord i USA, något som kanske hänger samman med de där boende människors förhållande till ålder, framgång och skräpmat gör att intresset för kroppens reaktioner på allt detta blir intressantare.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22