TILLS KÄRLEKEN SKILJER OSS ÅT

Sep 2nd, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Recension

Omslag till Tills kärleken skiljer oss åtAv Anna Lönnqvist
Ordberoende Förlag, 2014
ISBN 978-91-875950-0-4, 417 sid

Ännu en – och en riktigt bra – relationshistoria. Det unga paret Susanna och Philip har varit ihop sedan tonåren. Det har gått bra för dem både på jobbet och i privatlivet. De har ett fint hus och två väluppfostrade barn. Det är fasaden. Bakom den är det inte lika vackert.

Deras samliv är uselt. Philip är arbetsnarkoman med kontrollbehov medan Susanna längtar efter passionerad kärlek och inte minst det sex maken förmenar henne. Det har gått så långt att hon känner det som att de lever helt skilda liv (och karlhelsiket tycks inte ens bry sig om de gemensamma barnen). När han berättar att han fått jobb i England och tänker ta det så att de måste flytta önskar förstås läsaren att Susanna ska sätta ner foten – men det gör hon inte, det våpet, och skyller sin våpighet på att barnen mår bäst om hon följer med.

Anna LönnqvistHon får också jobb och på nya arbetet träffar hon den 16 år yngre David och därmed får den undertryckta lusten sitt utlopp. Lite kompliceras alltsammans av att David är Philips halvbrors son.

Nu blir det många turer. Nästan i övermått. Susannas osäkerhet gör hennes tillvaro krånglig vilket accentueras väl ofta av författaren. Hon gillar inte sin egen kropp och tycker att hela hon är ful och att hon inte räcker till. Hon är specialist på att förvirra sitt liv och dessutom blir hon svartsjuk på övriga kvinnor som cirkulerar kring David.

Philip beskrivs som en tölpaktig egoist, ett kräk minst sagt. Han har inte legat med henne på åratal men påstår sig kunna göra det om hon bara vore lite snyggare och snällare. Samtidigt vältrar han sig i sänghalmen med andra kvinnor. När hon protesterar vänder han skickligt och manipulativt anklagelserna tillbaka mot henne.

Detta är alltså en roman som oftast berättar en historia i svart och vitt, med några gråzoner dessemellan för ordningens skull. Samtidigt är det något av en bladvändare, om än lite förutsägbar, som så många andra chic lit-böcker.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22