TILLBAKA TILL LIVET

Sep 21st, 2013 | By | Category: 2013-09 sep, Recension

Omslag till Tillbaka till livetAv David Baldacci
One Summer 2011
Översatt av Eva Mazetti Nissen
EA Förlag 2013
ISBN 978-91-87519-04-8, 336 sid

I vanliga fall skriver Baldacci thrillers med dekorerade krigshjältar i huvudrollen. De brukar utsättas för allt möjligt ont innan de till sist räddar världen, eller åtminstone Nordamerika från ondska och maktskifte. Även här har en medaljprydd soldat huvudrollen men därmed är likheterna slut. Tillbaka till livet är en sentimental historia som redan från början tar greppet om läsarens hjärta och klämmer åt.

Den dekorerade hjälten är krigsveteranen Jack Armstrong som 35 år gammal får veta att han lider av en aggressiv form av cancer, en sådan som ingen överlever. Han får beskedet att han kan leva i högst åtta månader och han känner att han blir sämre för var dag som går. Det enda han nu önskar sig är att han ska orka leva fram till jul, en högtid som bara ligger några dagar i framtiden. Han är beredd att säga farväl till sin älskade hustru Lizzie och deras tre barn.

David BaldacciDå inträffar det ofattbara, en ny tragedi. Lizzie omkommer i en trafikolycka och eftersom ingen längre kan ta hand om barnen skickas de till olika släktingar runt om i USA. Själv lämnas Jack i ett hospice för att dö.

Allt tycks förlorat när Jack plötsligt och mirakulöst förbättras och kan stiga upp från sin dödsbädd och nu är han fast besluten att återförenas med barnen och på nytt bli en familj. Under en sommar kämpar Jack för återfå sina barn och att än en gång lära sig vad kärlek är.

Om att segra över sig själv och allt tragiskt som kan hända har berättats gång efter annan inom litteraturen. På senare tid har formatet – för nog är det väl ett sådant? – använts mest i TV-såpornas värld och med rätta eftersom det innehåller så mycket av dramatik och känslor.

Baldacci har visat att han kan manipulera sina läsare när han skriver thrillers och faktum är att han gör det även när han byter till ett så ”kvinnligt” ämne som detta. Under läsningen fick jag lika mycket tårar i ögonen som när jag såg första Lassie-filmen som mycket ung.

Jag är tveksam till om detta är stor litteratur, men det är fungerande läsning, på samma sätt som noveller i Hemmets Veckotidning är fungerande läsning för sin målgrupp. Man ska aldrig försöka förminska slagkraften hos en melodram. Många av Hollywoods bästa filmer har varit melodramer och jag kan mycket väl tänka mig att Tinseltowns moguler kastar ett öga mot denna bok av David Baldacci.

BARBRO LINDBORG

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22