TILL VÄGS ÄNDE

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Ruth Rendell
End in Tears 2005
Översättning Gertrud Hemmel
Natur och Kultur 2007

En tonårsflicka försvinner, och vi får följa den ångestfyllda pappans sinnesstämning fram till upptäckten av den döda kroppen. Amber har en större summa kontanter på sig då hon dödas, något som indikerar att dådet inte är rånmord.

Medan utredningen efter mordet på Amber pågår hittas ytterligare en tonårsflicka mördad, Megan, som visar sig vara gravid. De två flickorna umgicks perifert i samma kretsar, men var inte vänner, och kom från olika sociala miljöer. Trots det uppdagar kommissarie Wexford till sin förvåning att de båda flickorna gjort en resa till Frankfurt tillsammans. Varför?

Ruth Rendell som deckarförfattare är fortfarande ett stort namn. På omslaget till Till vägs ände står ”En Wexforddeckare” som en signal till läsaren om en bra deckare av äkta engelskt snitt. Och det är tur att Wexford är med här; hans trevliga, mänskliga gestalt, hans reflektioner och hans kontakter med sina kollegor är behållningen i denna bok.

Utan Wexford skulle den tunna historien stå fram i all sin magra dager. Storyn är osannolik, men inte omöjlig, men upplösningen är mer än sökt: Här kan man tydligt se att författaren gripit efter ett halmstrå för att få ekvationen att gå ihop – och det gör den strängt taget ändå inte. Ruth Rendell slarvar med uppgiften att få berättelsen att stämma och att få brottets sociala sammanhang att bli trovärdigt.

KERSTIN WALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22