TILL SISTE MAN

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av David Baldacci
Last Man Standing 2001
Översatt av Lennart Olofsson
Bra Böcker 2002

Baldacci är en mycket amerikansk thrillerförfattare, som i likhet med sina Hollywoodkolleger inte tvekar att ta till det grova artilleriet. På sätt och vis kan man påstå att han skriver technothrillers, där vapen och andra ingredienser beskrivs ganska noga. FBI-mannen Web London är huvudperson och när hans grupp gör ett tillslag mot en knarkhandlare hamnar de i bakhåll. London överlever och inom FBI ställs frågan om han var feg eller förrädare.

För att återfå hedern startar han en hänsynslös jakt. Det finns ett vittne som kan bevisa att han inte är den skurk alla tror. En tioårig pojke som liksom han själv nu har ett pris på sitt huvud.

Baldacci har skrivit en rejäl tegelsten utifrån detta uppslag och spännande blir det så det förslår. Och amerikanskt. Om en eget territorium eller det egna livet, hedern och flaggviftandet hotas slår man tillbaka utan att fråga. Den som skjuter bäst vinner. Den moralen finner jag lite motbjudande, men under läsningen glömmer man detta och sväljer det mesta. Först när boken är slut och den egna tankeverksamheten kommer tillbaka kan man börja fundera på vad som egentligen stod mellan pärmarna.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22