TILL SALU

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Christina Wahldén
Prisma 2004

Böcker på samma tema som Moodysons film Lilja 4 ever är inte längre någon ovanlighet. Erik Eriksson har flera gånger varit inne på sådant. Här kommer en från Svenska Dagbladets kriminalreporter Christina Wahldén och i likhet med Eriksson använder hon fiktion i form av en kriminalroman för att förklara sin inställning. Som reporter har hon skrivit en hel del om könshandel och våld mot kvinnor och i bokform har hon gett ut litteratur för ungdomar.

I Till salu har hon valt en fiktiv stad i Norrland som spelplats. Dit har rikspolisstyrelsen skickat poliserna Hedvig Ek och Rafael Flores Alba för att undersöka uppgifter om florerande sexhandel. Det verkar som om sådan förekommer fast det inte finns några anmälningar – en sak som tycks ha verklighetsbakgrund.

På en myr ligger ett inhägnat hus och där hittar man en gammal kvinna mördad. Utredningen börjar visa på maktkamp men också på sammanhållningen bland bygdens invånare, dit också den lokala polisen kan räknas.

Wahldén har ett ärende och nu kommer det fram. Enligt henne bör kvinnor vara aktiva mot allt som luktar sexhandel, och de kvinnor som har ett annorlunda synsätt beskrivs negativt. Dock blir romanen spännande i en hel del avsnitt (om man kommer att tänka på filmen Jägarna är nog detta ingen tillfällighet) även om slutscenen nästan är väl ”gosig”.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22