TILL KANTEN AV HIMLEN

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Anhua Gao
To the Edge of the Sky 2000
Översatt av Margareta Eklöf
Wahlström & Widstrand 2001

Förfallarinnan Gao har skrivit en biografisk berättelse som blivit något av en politisk thriller. Boken utspelar sig under det turbulenta förra århundradet i Kina där Anhua (vilket betyder Fridfull blomma) föddes 1949. Hennes föräldrar var revolutionsmartyrer, något som gjorde Anhua och hennes tre syskon föräldralösa.
Det är en grym historia om en nyckfull regim som orsakar kaos och tragedier, bygger ett samhälle som är både slutet och korrumperat. Anhua var emellanåt favoriserad av det kommunistiska styret för att sedan obegripligt hamna i fängelse och bli brännmärkt. En dag hade hon frågat sin mot var England låg och mamma pekade på en ö nära kartans marginal. ”Där. Vid kanten av himlen”, sa hon.
Sedan 1994 hör Anhua Gao vid himlakanten tillsammans med sin make. Hennes debutbok är emellanåt obegriplig för oss västerlänningar som är vana att leva i ett stabilt land, men jag tror att den är viktig att läsa. De som bör läsa den – de himlastormare som tror att paradiset finns vid andra kanten där Maos efterträdare styr – lär inte göra det.

INGER STRANDBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22