TILL FOTS GENOM EUROPA

Apr 13th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Till fots genom EuropaAv Per Erik Tell
Ultima Esperanza Books, 2017
ISBN 978-91-88263-21-6, 171 sidor

Per Erik Tell har skrivit rätt många deckare, essäer och reseskildringar vid det här laget. De flesta har recenserats i Dast. I tidigare reseskildringar har han tagit sig fram per flyg, motorcykel och andra fortskaffningsmedel men, som denna boks titel mer än antyder, klarar han sig ibland med enbart apostlahästarna.

Stundom kåserande, stundom mer allvarligt berättar han om de glädjeämnen, strapatser och naturkatastrofer han och vandringskamraten Pelle Brask råkade ut för under den 300 mil långa fotvandring som startade i skånska Abbekås den 17 april 2016 och avslutades med att Tell kastade sina stinkande skor i soporna en augustikväll i spanska Pamplona.

Färden gick genom Tyskland där Tell inte enbart berättar om sin resa utan även om den kultur som finns i de olika regionerna (Lünebergerheden och sagoskogarna som är så framträdande i de språkforskande bröderna Grimms bearbetade folklore). Detta ger berättelsen mer än enbart en lamentation över såriga fötter och benhinneinflammationer, ovädret Elvira som krossade den tyska småstaden Braunsbach och inmundigande av trolldrycker i Frankrike. Även om detta är intressant och synnerligen väl beskrivet.

Efter att vännerna skilts åt (Brask fortsatte pilgrimsfärden tillsammans med sin fru till Santiago de Compostela) reste Tell till Baskien för att återuppliva gamla minnen och den rikt illustrerade boken avslutas med fem reportage därifrån.

KJELL E. GENBERG

Per Erik Tell

Per Erik Tell. Foto Kjell E Genberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22