TILL DET BITTRA SLUTET

Jun 30th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Det bittra slutetAv Eva Dolan
Översättning av Carla Wiberg
This is how it ends, 2018
Modernista, 2019
ISBN 9789177816027, inbunden, 350 sidor

Ella Riordan är en känd samhällsaktivist som är med och ockuperar en byggnad i London vars ägare säger upp hyresgäster för att kunna omvandla huset till lyxiga bostadsrätter. Sex hyresgäster är fortfarande kvar, nästan 300 är borta. En av dem är Molly, som i ålder skulle kunna vara Ellas mor.

När Ella återvänder till sin lägenhet en sen kväll efter en fest uppe på taket med sina medockupanter möts hon av en fasansfull scen. I panik ringer hon Molly, som övertygar henne om att polisen inte kommer att tro på hennes berättelse. Tillsammans gör de upp en makaber plan men deras hemlighet riskerar snart att bli avslöjad.

En granne berättar för Molly att han hört Ella gräla med en man i trapphuset. Hos Molly, som dittills stöttat Ella i allt, sås ett frö av misstro mot sin unga granne.

I vartannat kapitel, boken igenom, får läsaren ta del av Ellas respektive Mollys tankar och syn på händelsen och deras liv som aktivister. Man får glimtar av hemligheter som Ella bär på och man får följa hur Molly vacklar i sitt stöd till Ella. ”Hon är bara en liten överklassunge som tar för sig allt hon vill ha. Hon har utnyttjat oss allihop. Dig mer än någon annan”, säger Mollys vän som försöker få henne att sluta skydda Ella. Att båda huvudkaraktärerna får ge sitt perspektiv på det inträffade är ett intressant grepp och får en att fundera på vad som egentligen hände den där kvällen och vad som låg bakom. Spänningen hålls vid liv ända till den oväntade upplösningen.

Det bästa med att läsa deckare är, förutom spänningen, att man får kännedom om fenomen i samhället som man inte alltid vet så mycket om. Den här boken ger en inblick i anti-gentrifieringsrörelsen i London och beskriver aktivisternas, oftast fruktlösa kamp, mot marknadskrafterna som förvandlar hyreshus för vanligt folk till bostadsrätter där enbart de rika har råd att bo.

Eva Jordan är en brittisk kriminalförfattare som hyllats i bland annat England och USA. Efter sin död valdes till årets bästa deckare av Dagens Nyheter. Till det bittra slutet är hennes nya, helt fristående thriller. En riktig bladvändare!

GUDRUN WINFRIDSSON

Eva Dolan

Eva Dolan. Foto Mark Vessey

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22