TIGERTÄMJERSKANS BEKÄNNELSER

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Robert Hough
The Final Confessions of Mabel Stark 2001
Översatt av Gun Zetterström
Natur och Kultur 2005

Kanadensaren Robert Hough slog verkligen igenom på andra sidan Atlanten med denna sin debutbok som bygger på ett verkligt levnadsöde. Mabel Stark var sjuksköterskeelev i Kentucky när hon kom i kontakt med cirkusvärlden och på 1920-talet uppträdde i snart sagt varje amerikansk stad. I arbetet i manegen skrämde hon publiken med sitt våghalsiga uppträdande med sina tigrar. Det gjorde henne berömd och gav henne tillträde till den tidens celebriteter: filmmogulen Cecil B. De Mille och vita dukens stjärnor Mae West och Douglas Fairbanks. Hon är tuff och hetsig men inte heller främmande för den tidens faiblesse för prålighet. När hon gifte sig blev äktenskapen minst sagt underliga. Till sist kom hon och tigrarna till Bangor, Maine och där gick det jäkligt illa.

Houghs berättelse är väl förtäljd historia, ibland mycket dramatisk och rörande och för det mesta oerhört underhållande. Man bör inte förvånas över att det ska bli en Hollywoodfilm av alltsammans.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22