TIGERKVINNAN

Sep 5th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till TigerkvinnanAv Katerina Janouch
Piratförlaget 2011
ISBN 978-91-642-0335-9, 450 sid

Tigerkvinnan är Katerina Janouchs fjärde bok i serien om barnmorskan Cecilia Lund och hennes stora familj. När man satt sig in i familjerelationerna och de intriger som författaren iscensätter blir det lätt att läsa vidare trots att jag inte läst de tidigare Bedragen, Systerskap och Hittebarnet.

Janouch skapade sig ett namn med romanen Anhörig men är kanske mest känd som expert på samlevnad, ett ämne som hon behandlat i flera böcker.

Det här är en roman i ämnen som vanligtvis faller utanför Dasts kompetensområde, men eftersom den visade sig vara riktigt underhållande – trots den allvarliga undertonen – får den platsa i en webbtidskrift om underhållningslitteratur.

Barnmorskan Cecilia Lund väntar sitt femte barn när hon på hösten återvänder till arbetet. Hon känner sig stressad och gnällig eftersom maken inte ställer upp i den utsträckning hon hade önskat. Systrarna och modern har det också bekymmersamt och allt sammantaget får henne att känna sig undermålig som yrkeskvinna. Dessutom börjar hon ana att hon dricker för mycket.

I brevlådan ramlar boken Det femte barnet av Doris Lessing in, något som får henne att efter läsningen vilja föda sitt barn hemma. Samtidigt har hon en illavarslande känsla av att någon håller uppsikt över henne.

Det är en vardagsskildring med knorr, välskriven och riktad till kvinnor: här behandlas relationer av allehanda slag, kärlek, sex och otrohet. Perspektiven varierar. Kanske kan man klandra att alltför mycket av den gedigna researchen hamnat på boksidorna.

INGER STRANDBERG

Katerina Janouch

Katerina Janouch. Foto Anna-Lena Ahlströhm

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22