TIEBREAK

Oct 20th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till TiebreakAv Álvaro Enrigue
Muerte súbita, 2013
Översatt av Annakarin Thorburn
Natur och Kultur, 2014
ISBN 978-91-27-14057-8,  309 sid

Mexikanen Enrigue har av litteraturvetare jämförts med David Foster Wallace, Jorge Luis Borges och Roberto Bolaño och anses som en av Mexicos viktigaste författare.  I denna bok blir världen och världshistorien en tennismatch som utspelar sig i Rom 1599 då den spanske poeten Francisco de Quevedo och italienske konstnären Michelangelo Merisi da Caravaggio lyfter racketarna mot varandra på torget Piazza Nouva. Båda kombattanterna är rejält bakfulla och man får en undertryckt känsla av prideparad där de spelar med bollar av mänskligt hår.

Tenniskampen får en underlig lyster, kanske beroende på att Enrigue i en intervju sagt att han aldrig sett en tennismatch i hela sitt liv. Däremot har han läst, säger han, fler böcker om tennis än någon annan i hela världen, ett uttalande som tyder på att han aldrig träffat Björn Hellberg.

Matchen böljar fram och åter. Plötsligt är vi på en helt annan plats, i Frankrike tillsammans med den engelska drottningen Anne Boleys skarprättare innan vi förflyttas tillsammans med conquistadoren Hernan Cortez och hans, med katolska kyrkans enorma gillande, brutalt erövrar Mexico. Det är en mycket besynnerlig men suggestiv historia som målas upp.

Álvaro Enrigue (f. 1969) har skrivit ett flertal romaner och Tiebreak belönades 2013 med Herraldepriset och har rönt internationell uppmärksamhet. Författaren har en doktorsexamen i latinamerikansk litteratur och undervisar på Columbia University i New York.

PER MAGNUSSON

Álvaro Enrigue

Álvaro Enrigue. Foto E B Bartels

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22