TIDERNAS STÖRSTA BEDRÄGERIER

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Gunnar Wall
Semic 2005

Av de historier om skickliga bedragare som finns med i den här riktigt vackra volymen är det bara berättelsen om Martin Guerre (em 1500-talsstory) som jag inte hittat på svenska tidigare. Men det gör inte så mycket – goda historier är till för att berättas om och om igen. Dessutom har Gunnar Wall gjort grundligare research än tidigare skribenter jag läst. Han har till och med hittat nya vinklingar i den annars ganska uttjatade historien om skomakare Voigt som gjorde en kupp i Köpenick 1906.

Om man vill slippa köpa böckerna om Johnny Bode av Ingemar Norlén och om man inte läst om honom i DAST har Wall åstadkommit en alldeles utmärkt sammanfattning om den musikaliske skurkens liv och bedrifter.

Här finns också historien om hur den tyska veckotidningen Stern lurades att köpa dagböcker (falska naturligtvis) som påstods vara skrivna av Hitler, och hur en amatörarbeolog lurade sin imperiestinna England att den felande länken härstammade från Piltdown.

Intressantast är kanske historierna om de ekonomiska falsarier som kom från amerikanska Enron och WorldCom samt från koreanska Daewoo. Världen vill sannerligen bedragas.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22