THE TURNAROUND

Sep 18th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till The Turnaround

Av George Pelecanos
Little, Brown and Company 2008

Första delen av romanen utspelas 1972. Tre vita tonårspojkar kör runt i  bil i Washington D.C., dricker öl och röker. De hamnar i ett svart område och en av dem slänger ut en paj mot tre svarta jämåriga samtidigt som han ropar : – Ät den här, jävla niggrer!

Situationen blir obehagllig och de försöker ta sig därifrån men hamnar i återvändsgränder. De båda grupperna stöter på varandra igen.

Resultatet blir tragiskt. En av pojkarna i bilen, Billy, blir skjuten och dör;  Alex som suttit i baksätet bir illa sparkad i huvudet, ena ögat skadas svårt och ansiktet blir vanställt. Den tredje av de tre vita lyckas smita därifrån.

Så flyttar vi fram till nutid. Alex har tagit över sin fars lilla kafé och driver det i samma stil som pappan gjorde, med delvis samma personal.

Han har gjort till vana att, om han har pajer och tårtor över när kafét stängt, fara och lämna dem på ett sjukhus där man rehabiliterar  soldater som sårats i Irakkriget. Där arbetar Raymond, den yngre i det brödrapar som tillsammans med Charles angrep trion i bilen.
Den äldre brodern, James, hamnade i fängelse sedan han erkänt sig skyldig till det dödande skottet. Nu arbetar han som bilmekaniker.

Charles har flera fängelsevistelser bakom sig.

Bröderna och Alex träffas. Ska fiendskapen väckas till liv eller försonas de?

George Pelecanos

Historien är trovärdig och väl berättad. Pesonerna tecknas nyanserat, inte i svart eller vitt. Språket är målande och levande. Det gäller särskilt dialogerna. I dem märker man att George Pelecanos har lärt sig skriva dialog under sin medverkan i arbetet med TV-serien The
Wire / I narkotikans spår.

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22