THE TRIALS OF HANK JANSON

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

By Steve Holland
Telos 2004

Vi som var unga mellan 1946-1974 är väl bekanta med namnet Hank Janson. Under de åren publicerades på svenska hela 246 pocketböcker under hans namn. Han skrev under många pseudonymer och använde sig även av så kallade spökskrivare, som använde sig av hans många fyndiga intriger.

Nu har den i genren välkände Steve Holland skrivit en bok om Hank Jansons, som egentligen var döpt till Stephen Daniel Francis, mångskiftande och spännande liv i England och i Spanien, dit han flyttade rätt tidigt.

Det är en fruktansvärd berättelse om hur man på den tiden kunde behandla en författare, vars böcker idag skulle kunna läsas i grundskolan utan att någon höjde alltför mycket på ögonbrynen. Men då, på den tiden, blev han både åtalad och i stort sett bannlyst med sina rätt sexiga böcker. Hans böcker såldes i miljoner och var sjätte vecka trycktes det en ny roman i över 100.000 ex. Hanks första deckare publicerades 1946 och den sista 1971 i England. Författaren Holland skriver dock om den mest produktiva och intressanta delen som inträffade under åren 1946-1953.

Boken är i sig en otroligt spännande läsning. Innehåller många fotos samt 16 sidor med färgomslag från hans så omtalade böcker. Den kan erhållas från: Telos Publ c/o Beech House, Chapel Lane, Moulton, Cheshire CW9 8PQ, England (UK). e-postorders@telos.co.uk

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22