THE THURSDAY MURDER CLUB

Jan 11th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till The Thursday murder clubAv Richard Osman
Viking, 2020
ISBN 978-0-241-42544-2, inbunden, 381 sidor

Pensionärsdeckare har blivit vanligare på senare år, även om en känd sådan som Mannen på bänken av Arthur Goldstein kom redan 1976 på svenska. Sedan är det i Sverige Catharina Ingelman-Sundberg som nått framgångar med sina kriminella pensionärer, och i Finland finns också ett gäng äldre som blir inblandade i brott.

Och här en brittisk, som seglat upp på bästsäljarlistorna i Storbrittannien på kort tid. Mycket förtjänstfullt.

Den här är både roligare och allvarligare än de andra, blandar klassisk brittisk deckare med personporträtt som visar hur mångbottnade vi människor är.

Torsdagens mordklubb består av fyra på ett lyxboende för pensionärer, där det också finns en fin restaurang. De samlas för att knäcka kalla fall utifrån polisens arkiv (som en pensionerad kriminalare kopierade och tog med hem). Nu har hon blivit sämre och en annan dam kommer med i klubben. Drivande är Elizabeth som, vad läsaren i små portioner får veta, har ett intressant förflutet. De två yngre poliser som dras in i kretsen inser ganska snabbt att detta inte är några standardpensionärer som vill lyssna på föredrag om vikten av att låsa dörrar och inte bli lurade av internetbedragare. Nej, de blir aktiva utredare när äldreboendets byggmästare (en tidigare knarkhandlare som insett att fasaden som byggfirma ger väl så goda och säkra inkomster) mördas. Är det boendets vd, en hal typ, som är mördaren?

En vindlande utredning med flera olika mysterier och försvunna personer, och diskussioner om åldrande, leder fram till både realism, feel-good och mycket gamla hemligheter.

Det gläder mig både att boken (debut) kommer i svensk översättning i vår och att författaren är på gång med uppföljaren. Hans bakgrund är programledare, komiker och producent på BBC, och har arbetat med frågesport. Och Stephen Spielberg har köpt filmrättigheterna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Richard Osman

Richard Osman.Foto Penguin Books UK

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22