THE SECRET – KRAFTEN

Apr 9th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till KraftenAv Rhonda Byrne
The secret – The power 2010
Översatt av Eva Trägårdh
ICA Bokförlag 2011
ISBN 978-91-534-3673-7, inbunden, 255 sidor

Att människor alltid är på jakt efter ett bättre liv är ett axiom som verkligen utnyttjats av Rhonda Byrne. Hon gjorde filmen och boken The secret – Hemligheten som nu följts upp av The secret – Kraften. Filmen har setts av otaliga människor och böckerna har nått en upplaga på nära fyra miljoner exemplar internationellt.

Rhonda ByrneBåde hemligheten och kraften har enligt författaren funnits tillgänglig länge, inte som helhet men som små bitar i olika berättartraditioner, litteratur, religioner och filosofier. Hon har bara sammanställt alltsammans i sina böcker och i filmen. Det finns en Gud som ligger bakom allt, det gäller bara att hitta den gudomen.

På sätt och vis kan man kanske kalla både hemligheten och kraften för positivism. Kärleken är den kraft som ger människan liv, menar Byrne, och citerar poeten Robert Browning (1812–1889): ”Ta bort kärleken och vår jord skulle vara som en grav.”

Den lag som styr allt omkring oss skall vara attraktionskraften. Människor, djur och planeter dras till varandra tack vare den. Inom oss alla finns en dold, outnyttjad kraft som när den lockas fram sprider glädje inom alla delar av människans liv.

Boken är fylld av citat från lärare, läkare, historiker och vetenskapsmän, ekonomer och näringslivsmänniskor. Den skeptiske kanske märker (tycker?) att uttalandena emellanåt kan vara tagna ur dessa egentliga sammanhang. På sätt och vis är Byrnes budskap likt de doktriner som dyker upp i jordens många olika religioner.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22