THE ROTTWEILER

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Ruth Rendell
Hutchinson, London 2003

En Ruth Rendell som snarare är en Barbara Vine, en psykologisk thriller mer än en deckare. Scenen en gata i London, ett hus med en antikbutik och lägenheter ovanför. Kring butiksinnehavarinnan, en medelålders änka, formar sig en samling personer: det undersköna butiksbiträdet, den ryska hyresgästen och hennes västindiske älskare, en mentalt efterbliven ung man (en ofta återkommande gestalt hos Ruth Rendell) en tillknäppt, välklädd herre på översta våningen, och en multikulturell ungdomsliga. I denna miljös närhet begås ett antal oförklarliga mord på unga kvinnor.

Vem den skyldige är får vi veta redan efter cirka 100 sidor, och hade redan anat. Spänningen ligger på ett annat plan, i relationerna mellan de olika personerna som alla har en del att dölja. Slutet är inte riktigt i nivå med själva boken, som är svår att lägga ifrån sig fast det är ganska tydligt hur det kommer att gå. Vad som händer bipersonerna är intressantare, deras märkliga relationer och förehavanden.

Och tänk att det fortfarande inte finns personnummer i England, att det fortfarande är ganska lätt att byta identitet och leva dubbelliv! Kan det verkligen vara möjligt? Det kan det nog – i England, jaja.

ELISABET PETERZÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22