THE RAILWAY DETECTIVE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Edward Marston
Allison and Busby 2004

I Sverige ägnar sig få författare åt att skriva historiska deckare. Inom det engelska språkområdet däremot är genren stor. Med viss överdrift kan man säga, att vilken tid du än är intresserad av, kan du hitta en deckare som utspelas då. Av en slump upptäckte jag häromsistens att järnvägsdeckarna är så många, att de t.o.m. kan sägas bilda en egen undergenre.

The Railway Detective utspelas 1851, året för den stora utställningen i Hyde Park. Den börjar med ett tågrån som genomförs med militärisk disciplin.

Lokföraren slås medvetslös, de sista vagnarna med post och pengar kopplas loss, varefter eldaren tvingas köra vidare, – mot en urspårning visar det sig, eftersom skurkarna rivit upp rälsen. Lyckligtvis blir det inga personskador.

Detektiven Robert Colbeck vid relativt nya Scotland Yard får band om utredningen. Han inser snart att det inte bara handlar om penningbegär; bakom kuppen finns också en önskan att skada tåg och järnvägar. Ett par personer som hjälpt till i planeringen av brottet mördas, men så sakteliga ringas de ansvariga in.

I slutscenerna visar järnvägen vad den duger till: Skurken flyr men han vägrar att ta tåget. Han förlitar sig i stället på häst och vagn för att komma till Bristol varifrån han ämnar ta en båt till utlandet. Colbeck har naturligtvis tidtabellen Bradshaw i väskan, och eftersom han känner till målet för hästekipaget kan han välja ett lämpligt tåg och hinner till Bristol i god tid.

Intrigen i boken är inte märkvärdig. Halvvägs får läsaren veta vem skurken är och handlingen pendlar därefter mellan honom och Colbeck. Personerna är med några undantag ganska klumpigt tillyxade. Förtjänsterna ligger i tidsfärgen och skildringen av järnvägar och lok, motsättningarna mellan järnvägens vänner och fiender.

En nöjsam läsning trots allt.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22