THE PROFESSIONAL

Sep 15th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till The ProfessionalAv Robert B. Parker
Quercus 2010

Parker hann skriva fler än 40 Spenser-historier innan han dog i januari 2010. The Professional är dock inte hans sista bok;  Painted  ladies kommer i oktober.

I den aktuella romanen känner vi igen oss: Spenser kontaktas  av fyra medel-ålders kvinnor som fallit för samma gigolo, Gary. De har accepterat att ge honom mindre penningsummor,  men nu har han börjat pressa dem på större belopp. Han har både bild- och ljudinspelningar från deras möten ; om de inte betalar ska deras män få veta!

Robert B ParkerKvinnorna vill få Spensers hjälp. Han kontaktar sol-och-våraren/utpressaren Gary, men denne tycker inte att han har anledning att ge upp sin lukrativa verksamhet. Spencer börjar nu klarlägga de inblandades  förflutna och aktuella situation. Tre mord sker: Chet, gift med Beth, en av kvinnorna,  som också mördas.  Det tredje offret blir Estelle, väninna till Beth och Gary. Är mördaren i alla fallen samma person?

Spenser löser problemet lagstridigt men trots det så, att de inblandade  slipper att schavottera i domstol och press.

Varför tröttnar inte hans läsare på honom?  Upprepningar går ju knappast att undvika i en så omfattande produktion.  Mitt svar är: I första hand dialogen. Den är rolig, replikerna är korta och snärtiga. Särskilt underhållande är småpratet mellan Spenser och hans hjärtas dam Susanne  Silverman.  Oerhört sexigt utan ett enda runt ord.

När jag läser de långa, segdragna meningsutbytena som är så vanliga i många av dagens deckare, vill jag ibland uppmana författaren:  Läs Parker och lär!
Parker och Spenser förtjänar att bli upptäckt och läst av många svenska deckarvänner, särskilt av dem som gillar den hårdkokta genren.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22