THE PRICE OF LOVE

Feb 16th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till The Price of LoveAv Peter Robinson
Hodder & Stoughton 2009

Det här är en novellsamling med undertiteln “Eleven  ways  to pay with your life”.  Vi får tio noveller, vara ett par handlar om Banks, och en ”novella”.  Denna är nyskriven för den här boken, allt det övriga har tidigare publicerats i antologier och tidskrifter.

En novell är en modern version av Salome och Johannes Döparen, i en annan roar sig Robinson med att skriva en hårdkokt novell, närmast en pastisch. Den innehåller ett par av de nästan obligatoriska inslagen: en privatdetektiv och en vacker blond klient. Skickligt och underhållande.

Peter RobinsonLångnovellen utspelas i London, närmare bestämt i gangsterlandet Soho, med skumma klubbar och bordeller. Banks får ett brev från en gammal kollega och erinrar sig tiden för tjugo år sedan, då han bodde och arbetade i huvudstaden.  Det betydde långa arbetsdagar, som blev ännu längre genom hans besök hos sin älskarinna. Han var då fortfarande gift med Sandra och hans barn barn var små. Banks utreder morden på några unga prostituerade och blir övertygad om vem som är skyldig men lyckas inte få fram avgörande bevis. Med moderna metoder har man nu gått igenom morden på nytt och fått fram nya bevis. Banks hade rätt!

Novellen fyller ut ännu et hål i Banks biografi till glädje för alla oss som fallit för denne polis.

Boken är ett fynd för både den som är förtjust i noveller och den som gärna läser Peter Robinson.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22