THE MONSTER IN THE BOX

May 5th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till The monster in the boxAv Ruth Rendell
Arrow  books 2010

Här möter vi Wexford i en historia som utspelas i nutid  med återkommande återblickar. Wexford är fixerad vid Targo, som han mötte som ung, ny polis, när han var med om sin första  mordutredning:  Targos  uppsyn och triumferande blickar gjorde Wexford övertygad om att han var skyldig till strypmordet på kvinnan  i  grannhuset. Han kunde dock presentera ett godtagbart alibi.

Periodvis har Wexford känt sig påpassad av Targo som skiljer sig från sin fru och flyttar från Kingsmarkham. Det inträffar flera mord och tillvägagångssättet pekar mot Targo, men bevisen är svaga eller obefintliga.

Ruth RendellSå kommer han tillbaka med en ny hustru och många djur: hundar, lamor och ett lejon! Wexfords trädgårdsmästare mördas, stryps! Wexford ägnar sin mesta tid åt att finna bevis på Targos skuld.

Parallellt löper en historia om en invandrarflicka som försvinner. En kvinnlig polis misstänker att ett tvångsäktenskap spökar. Egendomligt nog verkar hennes familj inte intresserad av att efterlysa henne.

Det som gör boken särskilt intressant – och roande – är att vi genom återblickarna också får möta den unge Wexford, hans första förälskelser och den unga dam som blir hans hustru, Dora.  Hans arbete kräver mycket tid och kraft. Den fritid han har ägnar han mest åt läsning.
Han gör många jämförelser mellan nu och då. En man donerade mark och pengar till en botanisk trädgård med ett vackert stenparti, ett arboretum och ett story växthus. Växthuset har blivit kafé,  stenpartiet är förfallet,  trädsamlingen lekplats med gungor; oansvarigt av kommunen!  Mycket annat var också bättre förr: Man behövde inte låsa sin ytterdörr. Biblioteken hade inga kaféer och inte heller en mängd teknisk apparatur. Men där fanns böcker!

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22