THE DETECTIVE I AMERICAN FICTION, FILM, AND TELEVISION

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Edited by Jerome H Delamater & Ruth Prigozy
Greenwood Press 1998

Här en av de många utmärkta studier som olika universitet publicerar i USA. Greenwood Press har under årens lopp utmärkt sig för att ge populärlitteraturen stort utrymme i deras litterära program och man har tidigare låtit publicera en hel mängd volymer i sin serie Study of Popular Culture.
Av de sammanlagt 12 kapitlen ägnas de första 7 helt åt Raymond Chandler och den amerikanska deckaren. Sju olika bidragsgivare ger sin syn på ämnet i korta essayer, där de ingående penetrerar i första hand Raymond Chandler men även de nutida författarna Elmore Leonard, Chester Himes. Man tar även upp ämnet Judiska deckare i USA samt som avslutning även några kvinnliga deckare.
Övriga 5 ägnas Deckaren i film och TV – även dessa av fem olika bidragsgivare. En essay handlar om de Victorianska detektiverna, ett annat om Polanski och hans filmatisering av Chinatown, ett om Dashiell Hammett som poet. De två avslutande ägnas åt Edgar A Poe och Perry Mason-fenomenet. Boken avslutas med ett utmärkt index samt en presentation av de medverkande i denna mycket intressanta och läsvärda bok.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22