THE BASILAND JOSEPHINE STORIES

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av F. Scott Fitzgerald
Scribner Paperback Fiction 1997

Vad menar karln med att recensera en bok på engelska som kom ut 1997? Som dessutom innehåller berättelser som stod i The Saturday Evening Post mellan den 28 april 1928 och 27 april 1929? Ja, karln menar helt enkelt att det är på tiden att slå sönder det där bäst föredatumet som präglar bokmarknaden, inte minst när det gäller smärre mästerverk. De självbiografiskt präglade Basilhistorierna är något av det bästa som Fitzgerald skrev i det korta formatet. Han ville inte ge ut dem samlade under sin livstid får att han var rädd att det skulle skada hans rykte som ”seriös författare” (jävla idéer folk har) eftersom de stått i en populär tidskrift. Numera hyllade kommer hans noveller i ständigt nya upplagor. Jag hittade den här boken 2005 i bokhandeln i den lilla staden som är en stor knutpunkt för kultur och som ligger längst uppe i vänstra hörnet av delstaten Massachusetts på gränsen till Vermont. Härliga Williamstown! Jag medger att Josephine-novellerna inte är lika bra som Basilskrönorna, vilket inte alls betyder att de är dåliga.

Ska en story lyftas fram, så får det bli The Scandal Detectives och A Night at the Fair. Det är bilder och romanser ur den ljuva ungdomstiden. Man känner så att säga igen sig. Borde komma på svenska.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22