TETHYS POOL POSITION

Aug 11th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Tethys pool position

Av Gunborg Sahlin
Drömmars Förlag 2008

Jag letade boken igenom efter Tethys ställning vid simbassängen eller biljardbordet, tills jag förstod att författaren menat att huvudperson intog startposition i första ledet – alltså pole position.

När det var gjort gick det lättare att hänga med, men inte helt lätt. Tethy är en ilsken kattägare som svär och härjar och hon är kanske inte världens mest lärda person så man kan förstå att hon missuppfattat innebörden i den engelska satsen.

Inte har hon någon tur heller. Katten skiter på äkta mattan och när hon, något förlåtande, ger sig av att inhandla mat åt nämnda husdjur blir hon påkört av en bil.

Det går illa, men bra i alla fall, ty kommen till pärleporten får hon vända.

Gunborg Sahlin

Sahlin skriver om döden och om andra pinor som skildras på ett komiskt och rörande sätt. Problemet är bara att man kan gissa vad som ska hända med de stackare som introduceras. Det är inte illa skrivet och emellanåt riktigt kul, men den verkliga stunsen saknas i och med att det inte är så lätt att förstå författarens avsikter i alla lägen.

Humor blandas med tragik och tragikomik, men det sker inte precis med lätt hand utan snarare med cementblandare.

Alltså: språket är riktigt omväxlande.

Det har kommit ytterligare en bok om Tethy. Trots mina invändningar mot förstlingsverket är jag intresserad av att ta del även av den.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22