TERRORNS TECKEN

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Helena Sigander
Tre Böcker 2002

Är detta månne den första al-Qaida-sf-thrillern i svensk miljö? Helena Sigander har bytt form för sina deckare förut, men nu är det ett rejält hopp – inte alls misslyckat.

Göteborgskravallerna 2001 är den mentala utgångspunkten. Tiden är något decennium senare. Terrorhandlingarna har ökat, och som en följd har staternas kontroll skärpts. EU har en överstatlig antiterroriststyrka med stora befogenheter, medborgarna har avancerade id-brickor som medger strikt kontroll. Arbete är obligatoriskt – den som inte har fast arbete måste anmäla sig för tjänstgöring i vården eller annan samhällsnyttig verksamhet.

Tecknen: främst cirklar och andra figurer i åkrar. Sådana har det ju funnits länge, främst i England (där också en del av handlingen utspelar sig) och olika förklaringar har lämnats. Är det utomjordingar eller har det med terroristerna att göra? Och naturligtvis alla andra tecken på att något är fel i samhället.

Detta är alltså en klassisk dystopi, ända till slutet. Och det är en driven agentthriller, där vi också får följa några av de unga idealistiska terroristerna. Personskildringen är inte särskilt djup, men hade hon lyckats med det hade spänningsmomentet varit omöjligt i denna form – då hade det varit en helt annan bok.

Detta är alltså en bok som utgår från och speglar våra farhågor över vad som händer i dag. Den gör det med en effektiv spänningshållande fart. Inte så att jag undrade hur det skulle sluta (om katastrof skulle avvärjas) utan hur författaren skulle lyckas få ihop det på upploppet. En dystopi, som sagt.

Och alltså en thriller, där en grupp specialagenter med hjälp av senaste informationsteknik försöker räkna ut vad som skall komma, var nästa terrordåd skall äga rum. Det blir många helikoptrar och många datorer, inte fullt lika många döda i närbild – tack för det. Hur mycket av detta finns i dag, i de terrorbekämpningsenheter som byggs upp? Tyvärr är framtidsvisionen inte särskilt otrolig.

Men vad vill den (hon) säga oss? Är det en varning riktad till terrorister (om de nu läser sådana här böcker) eller till oss demokratiskt sinnade som skall besinna oss i tid? Eller är det för sent redan? Dagens deckare sägs ju ofta spegla dagens samhälle. Den här boken har i spänningsromanens form gett oss en spegel från olustiga huset.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22