TERROR

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

av Håkan Östlundh
Ordfront 2006

Jag blev väldigt nyfiken på Håkan Östlundh redan när han debuterade med Släke för två år sedan och fick mycket bra recensioner. I fjol följde han upp med Dykaren och nu är det Terror som ligger på bokhandelsdiskarna.

I centrum står än en gång Visbypolisen Fredrik Broman, som nu har problem med äktenskapet och har hamnat i en kompis tillfälligtvis obebodda sommarstuga. Dessutom strular han med en kvinnlig kollega.

I en annan stuga på södra Gotland mördas brutalt ett ungt par, svenskar med egyptisk bakgrund. Eftersom ytterligare en svenskegyptier konstateras ha varit på plats vid tiden för mordet och denne dessutom haft samröre med misstänkta terrororganisationer i Mellanöstern blir mordaffären en delikat historia för den gotländska polisen.

När sedan ett vansinnesdåd i bästa internationella terroriststil plötsligt inträffar i Visby, ja, då är det närapå regeringskris.

Allt detta pikanta till trots så ska jag villigt erkänna att jag inte föll i farstun för Östlundhs bok. Det är inte så att han inte skickligt väver sin intrig. Det är inte så att persongalleriet känns obekvämt eller orealistiskt och det är inte heller så att det saknas en viss spänning. Boken är också onekligen lättläst. Men det känns som om Håkan Östlundh alltför noga har studerat mallen för hur en spänningsroman ska se ut. Och hur han arbetat intensivt för att göra allting precis rätt. Resultatet blir att jag upplever boken som opersonlig och endimensionell och den når inte riktigt fram. Till mig i alla fall.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22