TEMPELBRANDEN

Oct 15th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till TempelbrandenAv Catharina Ingelman Sundberg
Historiska Media 2010

Att genom en roman få följa med tillbaka till 1000-talet i, framför allt, Sverige är i sig spännande och fantasieggande. Att då få ledsagas av en erfaren marinarkeolog och författare ökar trovärdigheten för de händelser och skeenden som boken berör. Brytningstiden mellan Asatron och Kristendomen avhandlas på ett sätt som den medelålders läsaren kanske inte kommer ihåg den från skolan.

Men som alltid skrivs historien av segrarna och det var intressant och spännande att följa de Asatrognas kamp mot den nya kristendomen och dess annorlunda syn på t ex kvinnans position i samhället.

Boken berättar om den unga flickan Åsas liv. Under ett våldsamt överfall på hennes familj rövas hon, som enda överlevande, bort av kristna män.

Hon tvingas växa upp på en rikemansgård under den nya läran.

Boken är delvis en nagelbitare, men vissa lite långsammare partier inbjuder till pauser i läsandet. Dock är skildringarna av de olika grupperna historiskt mycket intressant och ger läsaren en möjlighet att fördjupa sig i hur man möjligen resonerade på 1000-talet. Flera av personerna i berättelsen är historiskt belagda, medan människorna omkring dem tillkommit för att ge blod och märg till berättelsen.

Jag saknar ett riktigt avslut på berättelsen, men det är möjligt att det kommer att återfinnas i kommande böcker. Vissa kopplingar mellan personer känns lite långsökta men för att föra berättelsen framåt är de kanske relevanta.

Dock inbjuder boken till ett intresse för tidsperioden och jag ser fram emot att få ompröva fler av mina kunskaper upphämtade i grundskolan!

MIKAEL PAASIKIVI

Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundberg. Foto Sandra Qvist

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22