TELEFON FRÅN DÖD DAM

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Lars Fredrikson
Fredriksons 2004

Lars Fredriksons öppning i Telefon från död dam är något av den bästa början man kan få i en deckare. Ett till synes vidrigt brott som läsaren kopplar på direkt. En död man faller ur sin parkerade bil i Stockholms city. Mördaren springer från brottsplatsen. Men är det mord? Är det rån? Är det som det ser ut?

Lars Fredriksons berättelse utspelas till stora delar i ett lugnt villaområde, där poliskommissarien Theo Berlin bor. Men Fredrikson oroar genom att i det relativt säkra bostadsområdet med de rätta husägarna placera det onda på andra sidan häcken tvärsöver gatan. På det viset kommer Fredriksons läsare in i det värsta scenario som tänkas kan (tyvärr inte enbart fiktion tänk på Linköping…).

I Telefon från död dam (?) är den utsatta en enveten, ung kvinna som inte alltid följer polisens goda råd. I sin skrämsel hittar hon på egna skyddssätt och det leder inte till något bra. Läsaren svävar stundtals i villrådighet om den unga kvinnan har rent mjöl i påsen själv. För varför agerar hon som hon gör?

Kommissarie Berlin är en trevlig typ som har intellektuella intressen. Han är en familjeman som månar om sin fru, om än den unga envetna damen har ett sådant yttre att kommissarien tittar två gånger. Tidigare har han funnits med i fyra böcker. De heter Rik men död, Du stal mitt liv, Gammal smälek rostar aldrig och Nyckelmännen.

HELGA LINDH  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22