TEDAGS FÖR NORMALT BYGGDA DAMER

Feb 1st, 2010 | By | Category: 2010-1, 2011-4 april, Recension

Omslag till Tedags för normalt byggda damerAv Alexander McCall Smith
Tea Time or the Traditionally Built, 2009
Översatt av Peder Carlsson
Damm Förlag, Forma Publishing Group AB, 2009

Det var ett tag sedan jag läste den första boken om Damernas Detektivbyrå och mötte den traditionellt byggda Mma Precious Ramotswe, sekreteraren och medhjälperskan Mma Makutsi och den lilla vita skåpbilen. Det var en kul nyhet med miljön och flegmatiskt traskande i het vind, då. Mersmak gav den inte, då, på grund av sin seghet. Detta är den tionde boken. Inte mycket, visar det sig, har ruskat om deras liv i Botswana vars mark och traditioner de båda damerna värnar och älskar. Mma Ramotswes familj har utökats, något som säkert trogna läsare av serien följt och vet allt om. Annars, för nytillkomna, kan sägas att det är tedrickning som gäller, utflykter i bilen och några petitesser till problematiska knutar som ska lösas upp.

Alexander McCall SmithDet handlar inte om brott. Kanske är det tänkt att handla om en livshållning – men varken språk eller gestaltning fängslar i 255 sidor. Vad gör barnen i denna bok? Vad känner Mme P Ramotswe innerst inne för sin make, för landet, för sitt jobb?

Jag kommer på mig att gäspa och kolla hur många sidor av förutsägbarhet i handlingen som är kvar.

Sådana här böcker, fast jag upplevde dem som spännande, läste jag som barn. Enid Blyton hette författaren då. Hon kom ut med den ena boken efter den andra med petitessartade brott, avpassade för bokslukande barn med sund repetitiv smak. Vilken som är den vuxna målgruppen, däremot, för denna tionde bok om ingenting vet inte jag.

Boken kommer att bli en bästsäljare som de andra.  Troligen kommer fler böcker i serien att följa och glädja många läsare som jag gissar har gott om tid, inte har litterära krav och överser med korrbrister och en översättare som klämmer in ett SÅ oavbrutet för att få ordning på satserna.

HELENA SIGANDER

TEDAGS  FÖR NORMALT BYGGDA DAMER
Av Alexander McCall Smith
Damm förlag 2011, pocketupplaga

Vad är det som gör att jag så gärna läser McCall smiths böcker om Mma Ramotswe? Den ena är ju den andra lik?

Som regel arbetar hon med flera fall samtidigt. Så även här. Viktigast är att hitta förklaringen till att fotbollslaget Kalahari Swoopers inte vinner längre. Är någon lagmedlem en förrädare? Hon och Mma Makutsi intervjuar spelarna och studerar deras ekonomi. Ingen avviker. Till slut blir det Puso, Mma Ramotswes fosterson,som hittar förklaringen.

Dessutom ger Mma Ramotswes lilla vita skåpbil upp och hon får en ny blå. Mma Makutsis fästman riskerar att fastna i Violet Sephotes garn efter att hon blivit anställd i hans möbelbutik.

Tillbaka till frågan i början: Kan det var så, att böckerna om Mma Ramotswe, precis som serierna om Biggles, Simenons Maigret och Donna Leons Brunetti, genom att vara så lika skapar en trygghet hos läsaren? Man vet i stort vad som väntar när man tar tag i en bok.

Ibland är det väldigt skönt!

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22