TEARS FOR QUEERS

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Johan Hilton
Atlas 2005

Hilton är skribent för Göteborgs-Tidningen och Nöjesguiden och i den här boken har han gjort ett långt reportage om hatbrott mot homosexuella män. Studien gäller tre män – 21-årige Matthew Shephard i Wyoming, USA, Johan Pettersson i Katrineholm och Josef Ben Meddour i Göteborg. Alla tre mördades för att de var homosexuella, av andra män som inte stod ut med deras avvikande livsstil. De kände sig utsatta för ”den största kränkning som kan drabba en ’riktig’ man”, att bli uppraggad av en bög.

Dessa så kallade hatbrott är inget nytt, vare sig i Sverige eller annorstädes. Förr var det inte ovanligt att det ”knackades bög” i vissa parker i Stockholm. Skillnaden är att det då inte skrevs om det i tidningarna i någon större omfattning. Nu är tiderna öppnare (schlager- och pridefestivalerna är ett tecken på det) men fortfarande finns män som inte kan tåla att somliga vill ha sex med det egna könet. Ny forskning talar om att somliga människor föds med en förändring i hjärnan som gör att de reagerar som det motsatta könet på feromondofter.

Om det enbart handlar om lukter borde ingen slås ihjäl. Tänk på Ferdinand! Det var jag tvungen att göra vid läsning av titeln på omslaget. Obegriplig stilsort.

PELLE MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22