TATUERAD TORSO

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Helen Tursten
Anamma 2000

Irene Huss, polisinspektör i Göteborg, hamnar i denna tredje kriminalroman av Helen Tursten, i ett mycket kusligt fall med en styckad kropp som hittas i vattnet utanför Göteborg, Polisen har verkligen inte mycket att gå efter, endast en märklig tatuering på torson ifråga.

Så småningom leder vissa spår Irene till Danmark och Köpenhamn, där hon kommer i kontakt med en viss Tom Tanaka, en enormt storvuxen man med något avvikande sexuella böjelser.

En av Irenes väninnor har en dotter som plötsligt bara försvunnit och även där leder spåren till Köpenhamn. Irene lovar att göra vissa undersökningar för väninnans räkning. Ytterligare ett mord inträffar och man förstår att man har att göra med en seriemördare som mördar på ett mycket bestialiskt och skrämmande sätt.

Helen Turstens två tidigare deckare har, även om de ibland varit våldsamma i viss mån, dock varit trevliga att läsa och man har njutit av en riktigt bra sammansatt deckare med kluriga intriger och skön läsning. Men i denna senaste har, enligt mitt tycke, Helen tagit ett steg för långt i realism. Jag har sagt det tidigare, speciellt när det gäller några av Patricia Cornwells senaste med rättsläkaren Scarpetta, att det är inte absolut nödvändigt att skriva i detalj om styckade kroppar. Det är inte alla läsare som vill frossa i sådana detaljer. Inte heller alla detaljer om homosexuellas liv och vad de har för sig.

Jag tycker att Helen skriver så bra utan att ta till dessa ytterligheter. Jag vill ha den Helen Tursten jag vant mig vid i de två första deckarna. Den här är för magstark i mitt tycke.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22