TÅRAR I HAVET

Oct 10th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till Tårar i havetAv Ruta Sepetys
Salt to the Sea, 2016
Översatt av Lina Erkelius
B Wahlström, 2016
ISBN 978-91-32-16973-1, 431 sidor

Sänkningen av det tyska passagerarfartyget Wilhelm Gustloff (byggt 1938 och döpt efter en nazistisk politiker) anses av somliga vara ett krigsbrott medan andra menade att den var ursäktlig eftersom skeppet när det på kvällen den 30 januari 1945 torpederades i södra Östersjön av den sovjetiska ubåten S-14 fraktade en blandning av flyktingar, sårade soldater och sjömän. Den mänskliga katastrofen krävde mer än 9 000 liv (att jämföras med att officiellt omkom 1 514 människor när Titanic sjönk 1912) och inträffade ungefär 15 mil från den svenska kusten.

Ruta SepetysFartyget Wilhelm Gustloffs bakgrund är följande: det tillhörde från början den nazistiska fritidsorganisationen Kraft durch Freude och tog knappt 1 500 passagerare men när kriget inleddes blev det lasarettsfartyg. 1940 användes det för att transportera sårade soldater efter invasionen av Norge och hamnade senare samma år som kasernfartyg utanför Gdynia i Polen.

I början av 1945 flyr tusentals människor i Ostpreussen undan sovjetiska trupper och den 21 januari beordrade amiral Dönitz att alla sårade soldater och civila flyktingar skulle evakueras. Sepetys roman Tårar i havet, som håller sig nära det historiska skeendet, berättar om ungdomarna Joana, Emilia och Florian som tillsammans med denna massa av människor försöker ta sig till den relativa tryggheten västerut. De tre huvudpersonerna hittar överlevnadsmotiv och viss trygghet hos varandra, utan att avslöja sina hemligheter, men allt ställs på ända när den sovjetiska torpeden slår till och för alla tiotusen människor ombord att kämpa för att överleva.

Sepety tycks inte ta ställning för någon sida i kriget utan hennes empati gäller alla krigets offer oavsett ras, kön, ålder och nationstillhörighet. Hennes beskrivningar av kaos och ångest är gripande. Genom romanens olika personer, även bifigurerna, får vi veta en hel massa om både nazismens brutalitet och tjyveri men också om motreaktioner och medlöperi i de ockuperade områdena.
Att boken dessutom har bäring till dagens flyktingsituation är ytterligare ett plus.

NINNI C. LARSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22