TANKEMASKINEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Jaques Futrelle
Noveller i urval och översättning av Bertil Falk
CDM-biblioteket nr 10 2002

Detta är högintressant material för den deckarhistoriskt intresserade, fem noveller av en av de tidigaste deckarförfattarna. Visst är delar av hans verk fortfarande intressanta för dagens läsare utan litteraturhistoriska ambitioner. Men gårdagens superintelligente och strikt logiske problemlösare i Sherlock Holmes efterföljd har inte mycket plats i dagens deckarmiljöer där magsåren och ångesten är mer framträdande drag hos de vardagliga antihjältarna. Men de fem novellerna kan visst läsas också av dagens deckarälskare, både för att få perspektiv och för att beundra kluriga intriger. Man måste förstås bortse från den platta personskildringen. Tankemaskinen själv, professor Augustus S F X Van Dusen, löser alla problem med hjälp av sin enorma intellektuella kapacitet, och med visst bistånd av journalisten Hutchinson Hatch.

Den lilla volymen inled s med en introduktion av Bertil Falk och avslutas med ett appendix med Jaques och May Futrelle på svenska, ett försök till bibliografi av Per Olaisen.

Bertil Falk har ett spännande avslöjande: Futrelle omkom 37 år gammal när Titanic gick under. Med sig i djupet följ de en kappsäck med nyskrivna noveller. Det finns goda chanser att de är läsbara om kappsäcken kan bärgas. En utmaning för verkliga litteraturarkeologer.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22