TANGO – ÅTERKOMSTEN

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Gunilla Ander och Nils Hansson
Ordfront 2005

1984 gav Svenska Dagbladets förlag ut en märkligt utformad bok vid namn Det mesta om tango av Carl-Gunnar Åhlén. I den ansågs den argentinska tangon vara mest värd men det talades också om musikformens spridning utanför Sydamerika, i synnerhet i Norden. Nu har Gunilla Ander och Nils Hansson åstadkommit något som skulle kunna kallas en breddad uppföljare. I båda böckerna talas om den passion som väcks av tango och hur en show från 80-talet lyckades återuppväcka intresset för musikstilen världen över.

Av tango tycks folk drabbas och när det en gång skett tycks är de fast. De söker sig till obskyra ställen för att få ta sina steg till den suggestiva musiken. Ander och Hansson har åstadkommit en bok som inte enbart vänder sig till fantasterna. Förutom initierad historik berättar den om musikformens utbredning över jorden, hur den förändrats av olika kynnen. För svensk del är det intressant att (än en gång) läsa berättelsen om Evert Taubes sång om Samborombon som inte lär vara den lilla by förutan gata som författarna hittade utan en helt annan plats beskriven av nationalskalden.

Och åk inte till Finland för att svänga de lurviga. Där dansas mer slowfox än tango och ungdomarna säger: ”Gud, tango, vad töntigt!”

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22