TANDOORIÄLGEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Zack O’Yeah
Ordfront 2006

Oriana Fallaci, den italienska författaren och journalisten, som dog i mitten av september, skrev för ett par tre år sedan boken La forza della ragione (Förnuftets kraft) i vilken hon förutsåg att Europa i framtiden skulle bli en islamisk-afrikansk provins. Nu har svenske pseudonymen norpat en liknande idé (han är inte heller först med det) och ur den åstadkommit ett slags deckare som nästan är för rolig för sitt eget bästa.

Det gamla EU är sammanslaget med den asiatiska unionen och de olika områdena leds på indiskt vis av en administrativ kast. Dessutom är läget spänt mellan USA och den sammanslagna unionen, vilket gjort att handel med amerikanska varor är förbjuden. I Gautampuri (det nya officiella namnet på Göteborg) verkar folktjänsteman (nysvenska för kommissarie, tolkar jag det som) Herman Barsk, en nidbild av viss svensk kriminallitteraturs bittra, nergångna, kärlekstörstande poliser. Han patrullerar i svenskkvarteren i Masthugget, vars gator sluppit få nya indiska namn. På den supersunkiga krogen Tandooriälgen på Andra Långgatan brukar han mutas med mat och det är när han kommer dit som han hittar fyra döda och tandoorigrillade män.

O’Yeah faller inte i fällan att strunta i kriminalhistorien för att driva satiren till sin spets. Han har skrivit en deckare som håller, samtidigt som han tar ut alla svängar som finns i sin avsikt att åstadkomma en etnisk skämtsamhet med – vad jag anar – besvärande allvarlig botten. Kulturkrockarna beskrivs så att man tror på dem och polisverksamheten skulle kunna skötas på det här sättet i en framtid a stad som i sin våldsamhet har likheter med Washington D.C. under de svåra åren i slutet av 70-talet och början av 80-talet.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22