TALANDE TYSTNAD + DE OSKYLDIGA

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Taylor Smith
Guilt by Silence 1995
Översatt av Kate och Sigge Kalmström
Mira 2002

The Innocents 2000
Översatt av Kate och Sigge Kalmström
Mira 2002

I Nordamerika finns många kompetenta kriminalförfattare som sällan dyker upp på svenska bokhandelsdiskar. Smith är ett sådant exempel. Hon bor i södra Kalifornien, ni vet, det där stället där det aldrig regnar, har tjänstgjort som rådgivare på kanadensiska utrikesdepartementet och arbetat som diplomat i Östafrika.

De spänningsromaner som nu kommit i pocket på svenska utgavs av det kanadensiska bok förlaget Mira som nu också hamnat i Sverige på grund av nära förbindelser med förlaget Harlequin.

Harlequins böcker betecknas av svenska kulturskribenter som ”tantsnusk”, vilket väl inte alltid är helt fel. Smiths romaner hör till del också till denna ofta språkligt haltande genre (kanske är det översättarnas fel, vad vet jag), men de har ändå en spänstighet och ett mättat spänningsinnehåll vid sidan av det lätt försliskade känslospelet.

I båda romanerna finns en storslagen gåta som måste lösas. Talande tystnad börjar i Europa med en fysiker som försvinner, fortsätter i USA där fem ledande vetenskapsmän dör i eld. Mariah Bolt – CIA-analytiker – inser att olyckorna var arrangerade och börjar utreda. I sann amerikansk deckaranda kommer hon fram till att ingen går att lita, allra minst den egna regeringen. Nu hamnar hon själv i hetluften. Det är faktiskt riktigt spännande.

Även i De oskyldiga spelar bakgrunden till historien om en kvinna som spolas upp på en strand i Kalifornien en stor roll. Det handlar om en hemlighet och om ett litterärt arv som kvinnans döde far ligger bakom. Internationella ränker gör att oskyldiga mister livet. Här är historien svag på sina håll, åtminstone för en europé som inte är insatt i amerikansk mentalitet, och inte heller får den klart förklarad. Men ändå… klart godkänt. Låt oss hoppas på att Harlequin smyger in fler författare på den svenska marknaden.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22