TAG MIG, TAG MIG MED DIG

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Lauren Kelly (pseudonym)
Take me, Take me with You 2004
Översatt av Ulla Danielsson
Wahlström & Widstrand 2005

Berättelsen handlar om Lorraine Quades återförvandling. Om man tänker på Kafkas Förvandlingen tangerar man stämningen i Tag mig, tag mig med dig. Lorraine går dock mot att hitta igen sig som hon var före olyckan (och det är inget science fiktivt i det hela). Temat är pågående förveckling, ett febrilt nipprigt skeende, belyst genom skickligt införlivade omtagningar och genomskinliga påbyggnader. För läsaren ser igenom bygget och lösningen finns inom räckhåll omgående men avslöjandet är inte den isande nerven utan vägen dit. Gestaltningen av de få personerna är ett gesällprov ”skriven av en författare som vet att de bästa spänningshistorierna alltid börjat och slutar med bra karaktärsbeskrivningar” (Michael Connelly).

En jämförelse kan göras med Marie Darrieussecqs roman Naissance des fantômes (1998, Fantomer Norstedts 1999) i vilken en kvinna flipprar ur då mannen går ut för att köpa bröd med aldrig återkommer. Gestaltningen av den övergivna hustrun har drag av samma sipprande ångest. Kvinnans lidande är inte likt någon annans, ej heller hennes ensamhet och kval.

Författaren (pseudonym Kelly) tassar omkring i själens mystiska rum. Där finns hörselminnen, synminnen, reaktioner och konsekvenser som flimrar likt skärvor av ett brustet föremål av glas. De naggade kanterna föses samman, puttas hit och dit, somligt smulas till ingenting och blir ett frågetecken som hänger kvar i läsarens medvetande, som frågan om Otto.

Läs och känn!

En VARNING måste utfärdas för baksidestexten. Läs den inte! Avslöjandet av handlingen vilket är skelettet på vilket de i otakt vibrerande pulsslagen, där det ens finns en andning, en indragning eller en suck, fästes, är onödig, W&W!

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22