TÄCKNAMN: HILDE

Apr 10th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till Täcknamn: HildeAv Kjell Ola Dahl
Kureren, 2915
Översättning Helena Stedman
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-91-76294-95-6, inbunden, 382 sidor

Kjell Ola Dahl är ingen nykomling bland norska deckarförfattare. Han debuterade redan 1993 med Dødens investeringer, har skrivit en lång rad kriminalromaner. Han fick Rivertonpriset (norska motsvarigheten till bästa svenska deckare) för En liten gyllene ring 2000 (på svenska 2002) men verkar inte ha slagit igenom i Sverige. Fyra av hans böcker finns på svenska på Albert Bonniers förlag men den senaste kom på Bokfabriken. Han fick både Rivertonpriset och Bragepriset för denna. Och det är välförtjänt.

Kjell Ola DahlDet är en invecklad historia som utspelas på tre tidsnivåer: i början och slutet i Oslo 2015, däremellan dels Oslo och Stockholm 1942, dels Oslo 1967.

Ett antal personer har huvudrollerna. Ester, med täcknamn Hilde, är kurir under ockupationen för motståndsrörelsen. Hon avslöjas, måste fly till Stockholm där hon arbetar för motståndsrörelsens kontor. I samma veva mördas hennes bästa väninna, och dennas man misstänks för mordet och måste också fly till Stockholm.

Där får Ester ansvar för att se till att han skickas till England, men något händer och den officiella versionen är att han dött. Och Ester undrar om hon också skulle ha dödats.

Men 1967, tillbaka i Oslo, dyker mannen upp igen, vill ha kontakt med sin dotter som nu är adopterad av gamla vänner som tog hand om flickan när hennes mormor dött. Sverre, motståndsman under kriget och nu advokat i högsta domstolen, tror att mannens uppdykande bara kan gå illa.

Vad var det som hände då? Vem var mördaren? Och varför har mannen kommit tillbaka egentligen, efter så många år? Vad har han gjort under tiden?

Gåtorna är många, och läsaren får följa de olika huvudpersonernas handlingar (inte alltid helt lagliga) och tankar där de funderar både över vad som händer nu och vad som hände då. Svaren stämmer inte alltid.

I ramhandlingen finns också ett judiskt armband, men hur det vandrat mellan personerna ska inte avslöjas här.

Det är en vindlande berättelse, både spionroman, krigsroman, thriller och deckare, och där personernas relationer är det som ger spänningen.

Välskriven (jag har några mindre detaljanmärkningar mot översättningen där norska ord borde ha fått mer tidsriktiga svenska motsvarigheter) och efter de inledande kapitlen är det inte svårt att hoppa i kronologin.

Hoppas på att Kjell Ole Dahl får ett bättre genomslag i Sverige nu.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22