SYSTRARNA PÅ HEDEN: ett Brontë-mysterium

Sep 16th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till Systrarna på hedenAv Bella Ellis
The vanished bride, 2019
Översättning Karin Andrae.
Bokförlaget Polaris, 2020
ISBN 9789177952800, 310 sidor

Titeln syftar på 1800-talets berömda författarsystrar Brontë, Charlotte (Jane Eyre), Emily (Svindlande höjder) och Anne (Främlingen Wildfell hall). De bodde med sin far i prästgården i den lilla byn Haworth i Yorkshire och försökte försörja sig som guvernanter men mest underhöll de varann med fantastiska historier som de hittade på.

Bella Ellis, pseudonym för Rowan Coleman, har varit fascinerad av systrarna Brontë ända sedan barndomen. När hon nu gör dem till problemlösare i en deckargåta har hon gått grundligt till väga med många historiska referenser till systrarnas liv och deras verk och skildrar byar, pubar och mystiska vindar med målande och realistiska detaljer.

Året är 1845. På ett gods inte långt från prästgården i Haworth har den unga hustrun Elizabeth Chester försvunnit från sitt sovrum som är dränkt i blod. När Anne Brontë läser i Times att polisen i London startat en särskild utbildning för att tolka spår blir systrarna entusiastiska för det nya detektivyrket. De beslutar sig för att ta reda på var den unga fru Chester tagit vägen, om hon över huvud taget lever.

Deras undersökningar, intervjuer och analyser för dem i kontakt med nya miljöer och människor som ger för dem oväntad och ibland brutal färg åt deras enformiga liv. Kanske skulle de kunna få en mer självständig tillvaro än att vara ständigt övervakade av sin oroliga far och sin oftast druckna bror Branwell?

Systrarna tävlar med varann att komma med nya avslöjanden och till slut löser de problemet med den olyckliga hustrun. Och får genast ett nytt. Bella Ellis kommer att fortsätta berätta om systrarna Brontë som detektiver. Men det kan knappast bli långvarigt. Inom några år är Emily, Anne och Branwell alla döda i tbc.

Översättningen av Karin Andrae är bara att njuta av.

KERSTIN MATZ

Bella Ellis

Bella Ellis. Foto  Carolyn Mendelsohn

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22