SYNDAFALL I WILMSLOW

Dec 23rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Syndafall i Wilmslow

Av David Lagercrantz
Uppläsare: Reine Brynolfsson (11 CD, cirka 13 tim)
Bonnier Audio 2009

Den man som läsaren från början uppfattar som huvudperson är den unge kriminalassistenten Leonard Corell som kallas till ett dödsfall. Det visar sig vara en viss Alan Turing om vilken Corell inte vet mycket mer än att han i livet var homosexuell och i det på 50-talet så pryda och insnöade England blev dömd för sitt ”brott”. Det dröjer inte länge innan Turing tar över huvudmannaskapet från Corell, en före detta matematik­intresserad som fascineras av vad han lär av självmördarens historia. Han är som många andra homofob i ett Storbritannien där homosexualitet fortfarande 1954 var kriminellt och får under resans gång omvärdera sin inställning. Detta beror till del på att han upptäcker statliga övergrepp mot avvikande människor som Turing.

Det var med hjälp av matematiska formler den egensinnige Turing (bilden)Alan Turing

och hans uppfinning av datorliknande maskiner knäckte tyskarnas svårforcerade enigmakoder. I jakten på mer kunskap om Turing – och med en nyvunnen fascination för den så kallade lögnparadoxen – drar han slutsatser som får underrättel­setjänsten att intressera sig för honom. Krigssekretessen är efter nio år fortfarande giltig.

Syndafall i Wilmslow är en till deckare förklädd roman med ett persongalleri som hör hemma i tiden. Lagercrantz tar fasta på den tidens intresse för motsägelsefull filosofi och litteraturhistoria och får med dramaturgisk finess till och med detta att föra berättelsen framåt. Imponerande och emellanåt till och med finurligt!

Och spännande är inte minst turerna kring kodknäckandet i Bletchley Park under kriget. Trots att man vet hur det gick.

David Lagercrantz

David Lagercrantz har gjort grundlig research kring Alan Turings liv och bedrifter men också i engelsk nutidshistoria. Man får veta mer om den i Syndafall i Wilmslow än i många brittiska böcker från samma tid, troligen beroende på att inhemska författare utgår från att landsmännen redan kan alltsammans. Lagercrantz förklarar genom ett gestalta och bidrar därmed till allmänbildningen.

Reine Brynolfssons (bilden nedan) röst för bestämt historien framåt och ger den dramatik där jag inte märkte att sådan fanns när jag läste pappersboken.

KJELL E. GENBERGReine Brynolfsson

Tidigare recension

Artikel om David Lagercrantz

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22