SYCAMORE ROW

Mar 30th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till Sycamore RowAv John Grisham
Hodder & Stoughton 2013
ISBN 978 1 444 76556, 447 sidor

Jag tycker mig ofta ha skäl att klaga på dagens alltför tjocka böcker. Så inte här: boken är spännande från första sidan till sista, sidohistorierna är motiverade, ger ytterligare bakgrund.

Början är dramatisk. Seth Hubbard hänger sig i en sykomor. Något som beskrivs i detalj. Han har obotlig cancer och vill få slut på plågorna.

John GrishamSjälvmordet är välplanerat. Han har stämt möte med en anställd vid platsen  för gärningen. Därför upptäcks den snabbt. Hemma på köksbordet har han lämnat ett brev som förklarar.

Advokaten Jake Brigance får ett brev med Seths handskrivna testamente. Han ogiltigförklarar ett tidigare testamente, upprättat av en stor advokatbyrå. Jake ska ta hand om hans begravning och efterlämnade tillgångar. Seth gör sina släktingar, utom en försvunnen bror, arvlösa;  huvuddelen av arvet tillfaller hans färgade hemhjälp Lettie.

Det blir naturligtvis strid om testamentet. Seths barn vill ha sin del av kakan.

Fallet hamnar hos domare Atlee, en slug gammal man som utnyttjar de möjligheter han har för att få fallet till en lösning.

Historien utspelas i Sydstaterna; rasmotsättningar spelar en viktig roll. Jakes hus är nedbränt och han och hans fru och dotterbor tillfälligt i ett hus där de vantrivs.

Det finns gott om roande bifigurer av den sort som Hjalmar Bergman kallade ”krumelurer”. De gör boken underhållande.

Jag har inte läst allt som Grisham skrivit, långt därifrån, men denna bok är så bra att jag får lust att läsa flera, om tillfälle ges. Hoppet står till mitt närbelägna förträffliga bibliotek, där jag fann denna bok.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22