SWEDE Svenskamerikanen som överlevde Pearl Harbor

Jan 4th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension
Omslag till SwedeAv Tomas Thynander
Forum 2011
ISBN 978-91-37-13612-7, 335 sidEn söndagsmorgon i december för 70 år sedan angreps den amerikanska basen Pearl Harbor på Hawaii av det kejserliga Japans flott- och flygstyrkor. En av alla som utsattes för anfallet var Emery ”Swede” Lundquist och med hjälp av Aftonbladets före detta sportjournalist Thomas Thynander kan nu hans landsmän läsa hans berättelse om hur det var att uppleva Andra världskriget.

Swede levde fortfarande när den här boken utkom. Den då 18-årige svenskamerikanen skulle egentligen ha permisson och han hade tänkt ligga och gosa sig på Waikiki Beach, men annat blev det. Kriget tog över och han var med om att sänka en japansk miniubåt under en av de första striderna efter attacken.

Sedan fortsatte det. Han var stationerad på en jagare som i första hand skulle försöka sänka ubåtar och han var med om alla stora slag mot Japan: Midway, Saipan och Guam, för att nämna några. Dessutom deltog han i kampen om Aleuterna, det pärlband av öar som ligger mellan Alaska och Ryssland. Flera gånger var han nära att bli dödad.

Att han kunnat berätta sin historia med sådan detaljrikedom beror på att han – trots rådande regler – förde dagbok. Detta hemliga dokument gömde han i strumporna under hela kriget.

Swedes familj, Gustav och Karin Lundquist, kom ursprungligen till Roslagen från Torsås i Småland och bosatte sig på en gård en bit från Norrtälje. De emigrerade till USA och hamnade i Chicago. Där visade det sig att föräldrarna fick svårt att ha hand om sitt halvårsgamla barn, som kom att tillbringa sina första år på barnhem.

När Emery Werner Lundquist var 14 år gammal fick han jobba som dräng i Arkansas där familjens släktingar från Skåne blev hans arbetsgivare. Där gick han också i skola, men eftersom han var en ensamvarg fick han inte många kamrater. Efter skolan tog han värvning i flottan.

Tynander har åstadkommit en bok om ett fängslande människoöde.

KARL HJELM

Thomas Tynander

Thomas Tynander. Foto Sandra Qvist

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22